Bunları biliyor musunuz
  1. Normal bir insanın günlük su tüketimi ne olmalıdır?
    • Su vücudumuzdan sindirim, terleme ve nefes alma yoluyla sürekli eksilmektedir. Temel prensip olarak şunu söyleyebiliriz: Kaybolan su miktarı mutlaka yerine konmalıdır.

      Yaklaşık olarak bir gün içerisinde vücut ağırlığımızın en az 1/36’sı kadar su almalıyız. Örneğin 72 kg. ağırlığındaki birisinin günlük su ihtiyacı en az 2 litredir. Bu ihtiyacın bir kısmının muhtelif yiyecekler yolu ile alındığını varsaysak bile bir yetişkinin günde en az 1,5 litre su içmesi gerekmektedir. Bu miktar beslenme uzmanlarınca yetişkinlere tavsiye edilen asgari miktardır.

      Ayrıca hamilelerin daha fazla su tüketmeleri gerekmektedir. Bu durum anne ve bebek arasında ortaya çıkan su transferi düşünüldüğünde ve anne karnındaki bir bebeğin günde yaklaşık 1 lt. su tükettiği dikkate alındığında annenin daha fazla su tüketmesini zorunlu kılmaktadır. Hamilelik döneminde kadınlar normal dönemden yaklaşık 8lt. daha fazla su taşırlar
  2. Ambalajlı suyu neden tercih etmeliyim?
    • Ambalajlı sular, yönetmelik gereği ilk çıktığı haliyle temiz ve sağlıklı olmak zorundadır. İlave bir işleme gerek kalmaksızın direkt olarak suyu kaynağından içebilirsiniz.

      Ambalajlı su, Sağlık Bakanlığı'nın çok sıkı yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alındığı, sürekli denetim altında olduğu ve halk sağlığı açısından bir risk taşımadığı yönünde bir güvencenin var olduğu anlamını taşır. Genelde çeşme suları içinde taşıdığı klor gibi dezenfektanların etkisiyle rahatsız edici bir koku ve lezzete sahiptirler. Ambalajlı sularda ise bu tür sorunlar mevcut değildir.
  3. Ambalajlı suları nasıl kullanmalıyım?
    • Suyunuzu serin (5-15 derece), karanlık (güneş ışığından uzak) ve kuru (%50 nemden az) bir yerde saklamalısınız. Ambalajlı sularınızı kalorifer yanında, direkt güneş ışığı altında tutmayınız.

      Suyunuzu kullanırken tüketim süresine ve saklama koşullarına dikkat etmeniz gerekmektedir.
      Damacana su, direkt güneş ışığı almayan, yeterince havalandırılan temiz bir ortamda saklandığı sürece, değişime uğramadan en az 10 gün süreyle sağlıklı yapısını koruyor. Damacana suyu ayrıca serin ve kuru bir ortamda muhafaza etmek gerekiyor.
      Boş damacana şişe içerisine herhangi bir sıvı/katı madde kesinlikle koymayınız, yabancı maddeler atmayınız.
      Damacanayı pompa ya da sebilsiz kullanıyorsanız, kapağını açık bırakmayınız.
      Damacana kapaklarını atmayınız. Boş damacanalarınızı teslim ederken kapağını kapatarak veriniz.
  4. Ambalajlanmış suyu hangi şartlarda saklamalıyız?
    • Su serin (5–15 derece), karanlık (güneş ışığından uzak) ve kuru (%50 nemden az) bir yerde saklamalıdır. Ayrıca özellikle su kimyasallar, deterjanlar, temizlik maddeleri, benzin ve bunun gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Çünkü su saf bir maddedir ve bizim çevrede algılayamadığımız kokuları dahi yavaşça kendisine çekme özelliğini taşır.
  5. Ambalajlanmış bir suyun kullanım ömrünü etkileyen faktörler nelerdir?
    • Şişe ambalajının hava geçirgenliğinin derecesi: Şişe ambalajının cinsi ve kalınlığı hava geçirgenliğini belirler. Bu da sonuçta söz konusu ambalajın dış ortam kokularına karşı korunmalı olup olmayacağını belirler. PET ve Polikarbonat ambalajların moleküler yapılarından dolayı, sular dış ortam kokularına karşı daha hassastır.
    • Suyun mineral konsantrasyonu (sert veya yumuşak oluşu): Yumuşak suların mineral konsantrasyonu daha az ve daha saf olduklarından, ortamdaki kokuları sert sulara göre daha fazla çekerler.
    • Depolama ve saklama koşulları: Depolama ve saklama esnasında uygun ortam koşulları (temiz, kuru, kokusuz, güneş görmeyen) sağlanamaz ise ilerleyen günlerde suyun bozulması (yeşillenme, tortu yapma gibi)ihtimali söz konusu olacaktır.
  6. Su için ideal tüketilme sıcaklığı nedir?
    • Bir suyun normal içim sıcaklığı 5 ila 20 C derece arasındadır. 20 C derecenin üzerindeki sıcaklıklarda suyun içinde bakteri üremesi olasılığı yüksek olduğundan tavsiye edilmez.
  7. Polikarbonat şişe ambalaj özellikleri nelerdir?
    • Polikarbonat şişeler esnek ve uzun süreli kullanım özelliğine sahip, hijyenliğinin daha kolay kontrol altına alınabildiği ve toksokolojik açıdan da insan sağlığına uyumlu ambalaj özelliği taşımaktadır. Bebek biberonları dahi artık dünyada Polikarbonat hammaddesinden yapılmaktadır.
  8. Polikarbonat şişe kullanımının püf noktaları nelerdir?
    • Suyunuz dünya standardı olan özel polikarbonat şişelerde sunulmaktadır. Polikarbonat plastik değildir ve bebek biberonlarında kullanılan çok özel bir gıda saklama ambalajıdır.

      Polikarbonat şişeler hava geçirgenliğine sahip olduğundan bulundukları ortam havasındaki aromatik kokuları suya geçirebilirler. Ambalajlı suları, olumsuz tat ve koku verebilecek her türlü ortamdan ve gıda maddesinden uzak tutmaya özen gösteriniz.

      Polikarbonat şişeler sadece doğal kaynak suyu içindir ve camın 200 kat daha dayanıklı hali olmasına rağmen dış darbelere karşı hassasiyet taşımaktadır. Teslimat ve kullanım esnasında oluşabilecek gözle görülmeyen küçük çatlaklara karşı damacana şişenizi kontrol altında tutmanızı ve ıslandığında zarar görebilecek halı kaplı ya da ahşap zeminlerde muhafaza etmemenizi tavsiye ediyoruz.
  9. Damacana ambalajlar neden 19 Litre’ dir?
    • 19 litre damacana ürün uluslararası literatürde galon birimi ile değerlendirilmektedir. 1 galon 3,8 litre’dir. 1 damacana 5 galon’dan oluşmaktadır. (standart ölçü)
  10. 19 Litre Polikarbonat şişelerin dolum sayısı nasıl belirlenir ve ne kadardır?
    • 19 Litre TüpSu şişelerinin dolum sayısı şişelerin kullanım süresi ve ömrü ile ilgilidir. İmal tarihi şişe üreticisi firmalar tarafından belirtilmekte ancak son kullanım tarihlerine ilişkin bir bilgilendirme yapılmamaktadır. Dolum yapan firma geri dönüşümlü olan şişeleri kimyasal ve mikrobiyolojik testlere tabi tutarak, dolum aşamasına dahil etmektedir.

      Plastik kökenli bu tarz şişelerde kullanım süreci sonrasın da plastik yorgunluğu oluştuğunda, şişe dolum esnasında oluşan basınç nedeniyle kırılarak kullanım harici kalmaktadır. Olumsuz muhafaza koşulları ve amaç dışı kullanımlar şişenin ömrünü belirlemektedir. PC şişeler yüzeylerinde stresin yüksek olduğu şişelerdir. Polikarbonat hammadde üreticileri PC şişelerde kullanım sürecini 50-55 kez olarak tavsiye etmektedirler. Fakat ülkemizde yazlıklarda veya az tüketim yapan tüketicilerimizden şişe dönüşlerinin uzun süreçler alması nedeniyle; 3-4 yıllık şişelerin yıpranmamış şişeler olduğu gözlemlenmektedir. PC şişerin ömürleri, kullanım ve muhafaza koşulları ile belirlenmektedir.
  11. Pompa temizliği nasıl yapılmalıdır?
    • Su pompalarının sık sık temizlenmesi ve belirli aralıklarla değiştirilmesi suyun kalitesinin korunması için önemlidir. Damacana suyun kullanımının pratikliği açısından hemen hemen herkesin evinde mevcut pompaların temizliği, suyun ömrünün olabildiğince uzaması için önemli. Yaygın olarak kullanılan bu pompalar suda ciddi koku ve tat bozukluklarına neden olmakta. Su pompalarının iç kısmında bulunan körüklerin sürekli nemli olması buraya toz taneciklerinin yapışmasına sebep olabiliyor. Bu da zamanla birikerek ciddi bir kirlilik oluşturuyor. Suda bu kötü tat ve kokuyu hissetmeye başladığınız anda pompayı yenilemeniz gerekmektedir.
  12. Kullandığım suyun kalitesini nasıl anlarım?
    • Öncelikle tükettiğiniz ambalajlı suyun Sağlık Bakanlığı tarafından izni olup olmadığına, etiketin üzerinde izin tarihi ve sayısının bulunup bulunmadığını kontrol etmek gerekiyor. Satın aldığınız suyun dört ayrı yerinde etiketinde, gövdesinde kabartma yazıyla, emniyet bandında ve kapağında suyun markasının bulunmasının yanı sıra, yine etiket bilgilerinde cinsi, üretim adresi, suya uygulanan işlemler ve suyun sahip olduğu parametreler mutlaka yer almalıdır. İmal ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası, şirket logosunun ayrıca damacana ambalaj üzerinde kabartma ile yazıyor olması gerekiyor. Güvenlik bandına önemle dikkat etmek de suyu açanın ilk siz olduğunun göstergesidir.